dimecres, 14 de desembre del 2016

Fira de les Ciències

Aquesta setmana a l'escola, els alumnes estem treballant en la Fira de les Ciències. Com ja sabeu, es tracta d'aprendre d'una manera més didàctica sobre diferents àmbits amb alumnes de tota l'ESO.
Està dividit en set categories: ciències experimentals, humanístic, comunicació audiovisual, disseny tecnològic, disseny artístic, revista i preparació de la fira.

Els grups de
ciències experimentals estan treballant fent servir el mètode científic basant-se en diferents àrees de la ciència, ajudant-los a expandir el seu coneixement i creativitat.
A l'
humanístic s'estan fent projectes diferents sobre l'organització de la nostra ciutat i la comoditat urbana.
Els alumnes de
comunicació audiovisual estan veient vídeos per poder agafar idees i crear el seu propi contingut relacionat amb la Fira.
A
disseny tecnològic treballen amb el procés tecnològic per tal de satisfer necessitats humanes que se'ls han acudit.
En canvi, a
disseny artístic creen un logo amb la temàtica de la Fira i un pessebre de Nadal.
Els de
revista redacten articles d'interès que seran inclosos a la Newsletter que s'enviarà per correu electrònic cada dos dies i finalment s'imprimirà.Preparació de la Fira és un àmbit on els alumnes s'encarreguen d'organitzar tot allò que sigui necessari per tal que el dia de les exposicions tot surti bé.

Tothom està convidat!







divendres, 18 de novembre del 2016

CULTURA CLÀSSICA: ICONOGRAFIES

Aquests dies, a l'optativa Cultura Clàssica, hem treballat les iconografies en els personatges de la mitologia grecoromana. Finalment hem fet representacions artístiques de la Medusa (una noia amb cara de pomes agres i una cabellera feta de serpents) i de l'espisodi d'Apol·lo i Dafne (el moment en què la nimfa es transforma en llorer per tal d'evitar la persecució del déu).

Aquests són alguns dels treballs que hem fet:







divendres, 11 de novembre del 2016

VISITA A TV3





A la sortida del 9 de novembre hem anat a Sant Joan Despí per veure i conèixer el funcionament dels platós de TV3.

Una de les coses que ens han agradat molt ha sigut que el guia (en Quim) s’ha explicat molt bé i ha fet una visita molt interessant.

Ens ha semblat molt curiós descobrir el lloc i l’ambient on treballen totes les persones de la televisió i l’equip que està darrere les càmeres. Hem descobert que darrere del que nosaltres veiem a la televisió hi ha molt més treball del que sembla.

Per començar la visita ens han fet una introducció i ens han posat un vídeo molt encertat sobre el funcionament de les gravacions.

MARTA ARANDA, GEMMA BRUNET i NOLAN PRIEGO

Ha estat interessant veure com realment són els platós de televisió.

ISMAEL BARROSO, KEVIN DELGADO, ARNAU LÓPEZ i VÍCTOR LÓPEZ

El guia ho ha fet molt bé i ha fet que aprenguem moltes coses sobre les instal·lacions.

CLAUDIA BRUCH, EDGAR MARÍN, JOEL MENDOZA i POL SADURNÍ

En arribar a TV3, ens ha semblat que tot era molt gran i molt diferent del que pensàvem que seria. Hem començat amb una breu explicació molt ben detallada d’on es situaven les instal·lacions i com es va crear i expandir el canal de televisió.

Quan hem continuat la visita ens hem adonat que els platós tenien unes dimensions més petites del que sembla a la televisió. També ens ha agradat el fet que els decorats es reciclessin.

Ha estat una excursió molt bona, en què hem après la importància que té TV3, ja que molts programes són culturals i informatius. En aquesta excursió hem pogut explicar el que nosaltres pensàvem que era la televisió, i ens hem adonat que el procés de la creació, producció i el fet de fer un programa és molt més complex i necessita molt treball.

Tret que feia molt aire i molt fred, ha valgut la pena. Ha estat una excursió genial. A més, ens hem trobat amb la Pati Pla del programa La Família del Super3.

Ha estat una experiència inoblidable. S’aconsella visitar el plató de TV3.

MARTÍ POL FITÉ, MÀRIUS MENÉNDEZ, NOELIA RAMÍREZ i MERY RAMOS

dissabte, 29 d’octubre del 2016



Convivències a la Casa Nova de l’Obac

 
El divendres passat, dia 21 d’octubre, els alumnes de 3r d'ESO vam anar de convivències a la Casa Nova de l’Obac, un lloc molt bonic, molt tranquil i on la natura  pren el paper protagonista.

En baixar de l’autocar vam haver de pujar a peu una estoneta fins arribar a la casa on faríem els tallers amb els diferents professors. La Casa Nova de l'Obac era un antic mas vitivinícola de tres plantes i estil italianitzant, aixecat al començament del segle XIX. És una casa que a hores d’ara és molt gran i on hi han moltes habitacions i sales d’estar transformades en aules adaptades per fer-hi reunions o activitats de lleure. En algunes d’aquestes estances és on anàvem fent els diferents tallers amb un mateix propòsit: fer-nos reflexionar sobre la temàtica de “Vivint Estimant” que és el lema d’aquest curs.

Un cop fets els quatre tallers ens van deixar una hora per jugar pels voltants de la casa i poder gaudir de les muntanyes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El temps va passar molt de pressa i finalment vam haver de tornar cap a Sabadell.

Va ser un matí molt bo, amb molt bona companyia i molt ben aprofitat.



diumenge, 16 d’octubre del 2016

Sortida al Museu del Ferrocarril


MUSEU DEL FERROCARRIL DE VILANOVA I LA GELTRÚ

El dia 4 d'octubre tots els cursos de l'ESO vàrem marxar de l’escola cap a les diferents sortides culturals. Nosaltres vàrem anar al Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. L’hora concertada en la que tothom havia d’estar a la classe i en la que començava l’aventura del ferrocarril era a les 8.00 a la classe per poder sortir  a les 8.30 de Sabadell direcció Vilanova i la Geltrú, poble pioner a Catalunya en la promoció del ferrocarril.


Després d'una hora de camí vàrem arribar a una placeta, on  abans d'entrar al museu, vàrem poder esmorzar i tenir el nostre temps lliure per parlar amb els companys i disfrutar del dia a dia de la gent de Vilanova i la Geltrú.  En acabar aquesta estona ens van acollir a la recepció del mateix museu on ens van separar per classes, per una banda la classe del A i,  per altra banda, la classe del B,  per fer dos grups i l’explicació més amena.

  


Mentre un dels grups veia un audiovisual sobre la història dels ferrocarrils en una saleta semblant a la d’un cinema on s’explicava qui va inventar  i com es  construïen els ferrocarrils  i la manera en la que l’aparició del ferrocarril va millorar la qualitat de vida de la població amb els diferents tipus de ferrocarrils que hi havia, la mecànica i el combustible utilitzat, l'altre grup va anar a fer una petita ruta per veure els ferrocarrils més importants. 



La Montse, la guia de museu que ens va tocar, que per cert, era molt bona oradora i millor persona, ens van deixar pujar a alguns exemplars després de la seva explicació. També vàrem poder veure la cabina de la locomotora, que depenent de l'any en la que fos construïda era més o menys complexa i interesant. Una de les parts més interesants de l’explicació de la Montse va ser quan ens va ensenyar i mostrar les primeres locomotores que funcionaven amb carbó i que  a mesura que anaven passant els anys es van adonar dels desavantatges d'utilitzar aquest material i van començar a construir locomotores elèctriques. D'aquesta manera evitaven gastar molt carbó i tot el que suposa pel medi ambient.
  

També ens van explicar que segons el color de la vagoneta era de classe alta, de classe mitjana o de classe baixa. La vagoneta de classe alta era més luxosa i estava feta amb materials més cars, com per exemple, els seients estaven entapissats amb teles molt boniques i colorides,  en canvi la vagoneta de classe baixa era més simple i humil amb un seient allargat de fusta per tothom.


Quan els dos grups vàrem acabar les activitats previstes, els professors tenien pensat fer un vol pel centre de Vilanova i la Geltrú per fer una mica de temps i  esperar l'autocar. Vàrem poder veure una mica més el centre del poble amb el seu carrer principal, el mercat, l'Ajuntament i alguns dels seus carrers més cèntrics. Seguidament vàrem pujar a l'autocar a dos quarts de dues i vàrem arribar  a l’escola a dos quarts de tres, un cop allà ja vàrem marxar cap a casa per preparat el dia següent i els apunts agafat durant la sortida.

                                                         
La nostra opinió sobre la vista al museu del ferrocarril, és que ens ha semblat una excursió molt interessant i enriquidora,  encara que depenent del moment es va fer una micona pesada pel gran nombre de dades que se’ns donaven i pel fet que hauríem de fer un treball sobre la història del ferrocarril. S’ha de dir que la vista estava molt ben pensada ja que ens van deixar molt temps lliure i tampoc van abusar del temps en el qual havíem de prendre apunts i fer feina.


Es per tot això que creiem que aquesta visita pels temps del ferrocarril ha estat bastant bé i, a més a més,  hem après un munt coses sobre el pas del temps pujats sobre un ferrocarril.




Ainoa Morga
Ariadna Hernàndez
Núria Viñuela


 
















dimarts, 27 de setembre del 2016





Ja ha començat el nou curs escolar, i, quina emoció!

Deixem enrere el llarg i profitós estiu per tornar a les enyorades aules. Aquest nou curs no deixen de complir-se les màximes que es compleixen cada inici de nous cursos; molts nervis,  que vols veure als teu amics, conèixer qui serà el teu nou tutor, si hi ha hagut canvis en el professorat, quines seran les teves aules i  passadissos, voler tornar a tenir aquelles  ganes tan conegudes perquè arribi l’hora d’anar al pati, i la llarga lletania de bones impressions i propòsits per aquest nou viatge que acabem d'emprendre.

Tanmateix, cal recordar que entra en vigor la LOMCE, una llei orgànica molt més punyent i exigent que l’anterior LOE que en definitiva es  tradueix que s'haurà d’agafar el bou per les banyes.

Parlar de 3r d’ESO es cosa seria, i molt més, si tenim en compte que comença  d'acabar-se l'etapa  del primer cicle de l'ESO i que just ara estem situats passat l’equador de l’ESO.  El compte enrere avança i en poques setmanes ens trobarem, sense un voler-ho, a les acaballes d’aquest mateix curs. Tot i així, tenim una preciosa i oportuna notícia que cal esmentar, i és que, ni més ni menys, tenim dues tardes lliures a la setmana, tardes que haurem d’aprofitar per organitzar-nos els estudis i poder practicar aquell esport fora de les conegudes tardes  curtes i comprimides d’abans.


Molts ànims a tots i totes i com diu la tradició muntanyenca “sempre amunt!”. 

divendres, 22 d’abril del 2016

Premis XVI Jocs Florals 2016. Poesia en català de 3r d'ESO:


REFLEXES D’UNA JA PANSIDA FLOR

ÈRIC MARCET
3r ESO (primer premi)

He robat.
He mentit.
Estimat.
Per sort i per desgracia,
He caigut en el pecat.

He rigut sota els efectes de la perla blanca.
He viscut sobre el matí,
Tot plorant.

I molt després de ja javer comptat,
Els ja caiguts estels de la bondat,
He aconseguit parlar amb l’obscur reflexe,
Amb l’ombra,
Del que vaig ser,
I ja no sóc.

He matat mil i un dimonis.
He nedat enmig la seva florida sang.
Altre cop,
I per desgracia,
Me n’he adonat,
Tots ells,
Eren jo.

AMOR PROHIBIT
Carlos Esteban
3r ESO (segon premi)

No em miris que ens miren, i veuran que ens mirem,
i veuran en els nostres ulls
que és veritat que ens estimem.

No m'agafis la mà
que veuran que ens toquem,
i veuran en les nostres mans
que és veritat que ens agradem.
No em parlis a l'orella
que veuran que ens comuniquem,
i veuran en els nostres llavis
que és veritat que ens estimen.

No em donis roses,
no em regalis llibres,
que el dia de Sant Jordi
per nosaltres és cada dia.





Premis XVI Jocs Florals 2016 de prosa en castellà de 3r d'ESO.


RELATO DE LO QUE PUDO HABER SIDO Y NO FUE

¿Sabes?  En realidad me hubiera encantado vivir para siempre junto a ti.  Podríamos haber recorrido el mundo en un beso bajo la luna de tu mirada, reír hasta dormirnos en la cuna de nuestros sueños y cantar canciones de AC/DC a las 4 de la madrugada desafinando cada nota.  Los vecinos podrían haberse quejado cada día y no sólo por la melodía de nuestras voces al fundirse juntas cuando el mundo duerme.  Cada mañana hubiéramos pintado nuestros buenos días de café con leche y chocolate, que siempre sabe mejor.  Hubiéramos apagado la oscuridad a besos y encendido la noche con canciones de amor, que se viven mejor si consigo acariciarte en el atardecer de tu mirada.  Nos hubiéramos comido el mundo a base de comernos a besos.  Pero no lo hicimos.  Te quería y nunca te lo dije, así que nuestra historia, amor, fue el “pudo haber sido y no fue” más grande de mi vida.  Y el más doloroso también.  El problema era que te quería, y creía que todo el mundo era mejor que yo para estar a tu lado cuando tu corazón latiera en forma de música.  Todo duele, pero ya es tarde.  Va siendo hora de olvidarte, cariño.  Al menos por hoy.

                                                                                                   Clàudia Molina

                                                                                                    3º ESO (primer premio)



MI OTRA YO

La prisión no tenía paredes.  Estaba atrapada.  Atrapada en una persona que no era yo, una mente que no era la mía.  No podía escapar, y de repente, un silencio mortal.  No estaba sola.  Allí, en la esquina, en el fondo de lo que parecía ser la oscura y fría nada, se podía distinguir una figura rodeada de la penumbra, mi otra yo.  Lloraba sin descanso alguno, y por un momento dudé hasta de acercarme.  Dudé de mí, y ella, cómo no, lo sabía.  Me miraba de una manera escalofriante, pero me atraía, pude saberlo ya que segundos después me descubrí a mí misma caminando hacia ella.  No sabía qué podía pasar, y la verdad es que me asustaba saberlo.  Ya estaba frente a ella, y sentí el terrible impulso de acariciarle la piel.  Estaba helada…  Como si no fluyera sangre por sus venas …  Como si no estuviera … viva …

Su interminable llanto cesó en el momento en el que mis dedos se pusieron en contacto con esa pálida piel.  Sus enormes ojos me observaban mientras me agarraba fuertemente la muñeca.  Y en un instante se volvieron blancos, y su pelo se encrespó.  Entonces lo vi.  El día del accidente.  El día de mi muerte.

                                                                                               Yáiza Camacho

                                                                                                3º ESO (segundo premio)

divendres, 15 d’abril del 2016

VIDEOMAT 2016

Un any més, els alumnes de 3r d'ESO es presenten a vídeoMat. Hem de recordar que el vídeoMAT és un projecte en el qual els i les alumnes creen vídeos on es responen preguntes que posen de manifest aplicacions de les matemàtiques o la seva presència en l’entorn.

La pregunta a la que han donat resposta amb aquest vídeo ha estat “Si un bacteri es reprodueix cada 20 minuts, en un dia tots els bacteris ocuparien el volum de la Terra?”

Prepareu-vos per descobrir el creixement exponencial!!!


dimecres, 24 de febrer del 2016

Visita a les instal.lacions de TV3 i enquesta sobre el consum televisiu.

M’ha agradat bastant la sortida ja que hem vist tots els estudis de TV3 i a més hem pogut veure l’equip que utilitzen per crear / editar la imatge.  Ha estat interessant.
L’enquesta m’ha agradat però també hagués estat bé que s’hagués passat l’opció no o mai per a les persones que no veuen la TV gairebé mai, perquè hi ha molta “telebasura”.

Jaume Moreno

La sortida de TV3 ha estat molt positiva i dinàmica.  Primer hem passat pel control de seguretat i després el Josep, el nostre guia, ens ha explicat unes quantes coses sobre TV3.
Un cop dintre hem vist un vídeo del Què, qui, com que parlava sobre el nou plató de TN. A continuació hem fet una visita al plató de Hat trick i tot i que ens ha impressionat molt, era més petit del que pensàvem.  Al cap d’una estona jem viistiat les unitats mòbils i més tard hem passat pels magatzems on tenen els decorats dels programes.  També hem vist el plató del magazín Divendres.  La veritat és que ha estat molt graciós veure com són tots els espais de TV3             
                                                                                                                          
Marc Jané
La encuesta sobre el consumo televisivo para las persones que no miramos mucho la televisión no era muy divertida ya que no sabíamos nada del tema.
                                                                                               
Josep Abab y Jordi Segura

Ens ha agradat perquè sortien moltes sèries i programes que nosaltres veiem actualment.  Posar en comú el que hem dit, ens ha ajudat una mica a saber qui té els mateixos gustos que nosaltres.
                                                             
Alba Cabrera i Alejandro Miranda

L’enquesta que hem fet avui al matí ha estat interessant ja que en uns pocs minuts hem pogut esbrinar que veiem bastant la TV, i que sabem millor tot el contingut televisiu que el que estudiem cada dia a classe.
                                                                                       
Àlex Rodelas

Personalment la visita a TV3 no m’ha agradat.  Se m’ha fet pesada per una raó: a l’anar agafant apunts estàs més atent a allò que has d’apuntar que a escoltar.  També vas amb la carpeta amunt i estàs molt incòmode.
Tampoc diré que no m’ha agradat res, ja que m’ha sorprès tot el tema de les càmeres i les noves tecnologies.
                                                                                       
Pau Quintana

(...)  Ha estat impressionant l’efecte òptic que causa l’espai en les persones, perquè en la televisió l’espai sembla més ampli, però quan l’observes directament, l’espai és més reduït.  Recomanem aquesta visita per als cursos següents, ja que ens ha agradat molt.
                                                                  
Joan Marc Uribe i Alan Andia

(...) Lo que más nos ha gustado ha sido poder observar el mundo electrónico que se esconde tras los programas televisives, las cámaras utilizadas y su decorado virtual.
                                                  
Alejandro Céspedes y Juan Adolfo de Blas

La sortida que hem realitat ha estat una bona experiència per a nosaltres ja que hem pogut observar la manera com es realitzen els programes, quin tipus de càmeres utilitzen, com controlen les llums, els sons ... (...)  En resum, ens ha semblant una sortida didàctica i a la vegada divertida.
                                                                   
Nathaly Muñoz y Laura Arch

La sortida ens ha agradat i divertit molt, ha que hem vist i après coses noves i ara cada cop que mirem la televisió la veurem de manera diferent.
                                                                                                                          
Marta Farré i Joan Llargués

A molta gent l’enquesta els ha semblat divertida ja que ens hem assegut en una rotllana i hem compartit cadascun la nostra opinió.  Encara que hem hagut d’escriure, ens ha agradat per l’estil de les preguntes que proposaven a l’enquesta. (...)  M’agradaria que altres cursos també poguessin riure i viure aquestes experiències.
                                                                                                                                                         
Òscar Ortiz

L’enquesta ha estat enriquidora i ens ha portat tota mena d’informacions personals sobre els nostres companys.  Hem sabut els diferents tipus de gustos televisius, a més la gent ha hagut de recórrer a la seva infància per anomenar les sèries preferides d’aquella època.

                                                                                                            
Maria Vilaginés i Oksana Cuerpo 


diumenge, 21 de febrer del 2016

Alumnes de 3r d'ESO a Vallter 2000

Els alumnes de 3r d'ESO gaudeixen d’una activitat de neu a les estacions d’esquí de Vallter 2000 organitzada per la matèria de Educació Física.


Temperatura ideal, neu i només nosaltres a les pistes… és pot desitjar alguna cosa millor per gaudir d’un dia de classe a l’escola?